ÖİDB

2018 yılı Nisan ayı konuları

Öğretmen adaylarının KPSS puanı mülakat sürecinde belirleyici olmuyor mu?

  • eokul



Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın, KPSS'de en yüksek puanı almış olanın sözlü sınavda başarılı sayılmasının söz konusu olamayacağına dair açıklamasını eleştirdi.

"Daha geçen mülakatlatlarda +/- 5 puan uygulamasını yapan Uganda Eğitim Bakanlığı mı idi" diye soran Geylan, mülakat sürecinin acımasız bir maraton olduğunu söyleyerek, torpil, iltimas, kayırmanın gençlerimizin geleceklerini çalmak olduğunu ifade etti.

Bakanlığa çağrıda bulunan Geylan, "Gelin bu vebalden kurtulun; güvenlik soruşturması temiz olan adaylara KPSS puanı ölçüsünde mülakat puanı verin ve dolayısıyla KPSS sıralamasına göre atamaları gerçekleştirin" dedi.

TÜBİTAK'ta parola, 7/24 bilim, 7/24 teknoloji olacak

  • öid



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: TÜBİTAK'ın bütün birikimini, 2023 hedeflerimize bizi ulaştıracak olan 'teknoloji atılımı' için seferber edeceğiz.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "TÜBİTAK'ın bütün birikimini, 2023 hedeflerimize bizi ulaştıracak olan 'teknoloji atılımı' için seferber edeceğiz." dedi.

Gebze TÜSSİDE Konferans Salonu'nda düzenlenen, "2023'e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış" çalıştayına katılan Özlü, burada yaptığı açılış konuşmasında, TÜBİTAK'ın, herkesin üzerine titremesi, el üstünde tutması gereken önemli kurumların başında geldiğini söyledi.

YÖKDİL sınav sonuçlarını nasıl öğrenebilirim?

  • aöf



YÖKDİL sınavının ardından uzun süre geçmesi nedeniyle sonuç tarihi araştırmaları başladı. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen 17 Mart tarihli YÖKDİL sınav sonuçları https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/giris adresi üzerinden erişime açılacak. Peki YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

İlk kez geçtiğimiz yıl yapılan YÖKDİL sınavı 17 Mart Cumartesi günü dördüncü kez gerçekleşti. Sınavın üzerinden günler geçmesi nedeniyle sonuç araştırmaları yoğunlaştı. YÖKDİL soruları ve cevapları geçtiğimiz günlerde http://yokdil.yok.gov.tr/ adresi üzerinden erişime açılmıştı. Peki YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hangi AB ülkesinde öğretmene performans uygulaması var?

  • eokul



ABD, İngiltere, AB ülkelerinde durum ne ise bizde de o olacak diyorsunuz ya hangi AB ülkesinde getirdiğinizi sistem var bir söylerseniz biz de öğreniriz.

Öğretmenin Performansını Düşürenler...

ABD, İngiltere, AB ülkelerinde durum ne ise bizde de o olacak diyorsunuz ya hangi AB ülkesinde getirdiğinizi sistem var bir söylerseniz biz de öğreniriz. Öğretmenin dersin konularını iyi bilip bilmediğini öğrenciye soran bir başka sitem var mı sayın bakan?

Ve diyor ki sayın bakan;

"Çağın gerisinde kalan öğretmen rol model olamaz. Kişisel ve mesleki gelişime çok önem veriyoruz.

Okul aile toplum ilişkilerinden öğrencilerin durumlarına kadar çok geniş bir alanı tarayabilecek yetenekte olmalı öğretmenler.

Doçentlik sınavlarında eser incelemesi uyarısı

  • öid



TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar, "Sadece eser incelemesiyle doçent unvanı alınır ve kadroya atanırsa, bu ciddi bir eksiklik olur." dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sadece eser incelemesiyle doçent unvanı verilmesi ve kadro ataması yapılmasının, Türk yükseköğretiminin kalite ve performansının geliştirilmesi hedefine çok fazla destekleyici katkısı olmayacağını söyledi.

Acar, 7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiğini belirterek, üniversitelerde akademik kariyer sistemindeki iki basamakla ilgili değişiklik yapıldığını anımsattı.

Üniversitelerde uzmanların işleri nasıl yürütülecek?

  • öid



7100 sayılı Kanunla kaldırılan Uzmanlık kadrosu ile üniversitelerde halihazırda uzmanların yapmış olduğu işlerin bundan sonra nasıl yürütüleceği merak ediliyor ?

19 Ekim 2016 tarihli haberimizde; Üniversitelerde uzman olmanın asgari şartlarını, hangi birimlerde uzman alımı yapıldığını ve başvuruların nasıl yapıldığı ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirmeyi sizlerle yapmıştık.

Ancak, 06 Mart 2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 sayılı "Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile yükseköğretim kurumlarının kadrolarında sadeleştirme yapılarak "Uzman" kadroları kaldırılarak, mevcut personel de hiçbir işleme gerek kalmaksızın kanunun yürürlük tarihi olan 06 Mart 2018 tarihi itibarıyla Öğretim Görevlisi oldu.

Çağrı Merkezi Hizmetleri bölümünden personel alınacak mı?

  • öid



MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, çağrı merkezlerine, çağrı merkezi hizmetleri bölümünden personel alınıp alınmayacağını sordu.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle, çağrı merkezlerine, çağrı merkezi hizmetleri bölümünden personel alınıp alınmayacağını sordu.

SORU ÖNERGESİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Doçentlik belgesi nasıl alınır?

  • öid



Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, doçentlik sınavlarının yürütülmesine ilişkin açıklama yaptı.

ÜAK'TAN YAPILAN AÇIKLAMA

Doçentlik Sınavlarının Yürütülmesine İlişkin Mevcut Durum

7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede;

1- 06.03.2018 tarihi itibariyle Doçentlik başvurusu bulunan ve eser inceleme aşamasından başarılı bulunan adaylara, 683 sayılı KHK'nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapılarak hazırlanan "Doçentlik Belgeleri" verilmektedir.

Çift Anadal (ÇAP) Nedir ? Yan Dal Nedir?

  • öid



Çift Anadal Nedir?

Çift Anadal yani kısaca ÇAP, lisans eğitimi alan öğrencilerin kendi bölümleri dışında bir bölümün derslerini asıl aldığı derslerle eş zamanlı olarak alıp bu dersleri başarıyla tamamlaması durumda mezun olduğu zaman çift lisans diplomasına sahip olmasını sağlayan bir programdır.

Çift Anadal İçin Gerekenler?

Öncelikle Çift Anadaldan yararlanmak isteyen öğrenciler başvurularını bulundukların eğitim programının en erken 3’üncü en geç 5’inci yarıyılında başvurabilir.

İkinci Öğretim Nedir? Harç Ödenir mi?

  • öid



İkinci Öğretim Nedir? Harç Ödenir mi? Puanları Neden Düşüktür?

Özellikle tercih döneminde sık sık karşılaşılan ikinci öğretim kelimesi bazı üniversitelerde ön lisans ve lisans eğitimleri dışında ekstra saatlerde eğitim verildiğini de belirtmek için kullanılır.Peki biraz daha detaya inelim ikinci öğretim nedir, ikinci öğretim nasıl oluyor?

Bildiğiniz üzere üniversitelerde ki eğitim sabah saatlerinde başlayıp genellikle akşam 5’e kadar sürmekte. Fakat bazı üniversiteler bu saatlerin dışında da akşamda eğitim verebiliyor.Bu eğitimi verdiklerini de vurgulamak için akşam dersleri için ikinci öğretim kelimesi kullanılıyor.Hem puan olarak biraz daha düşük olması hemde çalışacak öğrenciler için uygun olması ikinci öğretime ilgiyi fazlası ile arttırmıştır.Bizde ikinci örgün/eğitim hakkında tüm bilmeniz gerekenleri ikinci öğretim nedir adlı yazımızda bir araya getirdik.

Öğretmene iki aşamalı not süreci getirildi

  • eokul



Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmene performans sistemiyle ilgili yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre veliler, öğrenciler, okul müdürleri, meslektaşları her öğretmene performans notu verecek. Ayrıca dört yılda bir ‘Öğretmenlik Mesleki Yeterlilik Sınavı yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmelik Taslağı’, görüş almak için YÖK aracılığıyla eğitim fakültelerine gönderildi. Taslağa göre öğretmene iki aşamalı not süreci getirilmesi öngörülüyor. Bunlar taslakta ‘Performans Değerlendirme’ ve ‘Öğretmenlik Mesleği Yeterlilik Sınavı’ olarak sıralanıyor.

MÜDÜRE YENİ GÖREV

Lisede tam gün eğitime geçiş mümkün mü?

  • eokul



Tam gün eğitime okullarımız ne kadar hazırlıklı? Milli Eğitim Bakanı 2019'un sonunda tüm okullarda tam gün eğitime geçileceğini ve 11 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu açıkladı. Ancak sendikalara göre daha fazla derslik gerekiyor. Yoksa sınıf mevcutları artacak, disiplin zorlaşak, norm kadro fazlası öğretmenlerin sayısı artacak.

Başbakan Binali Yıldırım, 2016'da "2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler tam gün okuyacaklar" demişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı 2018 Yılı Performans Programı'nda da Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) başlığı altında "Kalabalık ve birleştirilmiş sınıf ile ikili eğitim uygulamaları azaltılacak" ifadesine yer verildi.