ÖİDB

Rektörlük görevine vekalet altı aydan uzun sürebilir mi?



Rektörlük seçimleri iptal edilen 17 üniversiteden bir kısmının atamaları yapılırken, aylardır 6 devlet üniversitesine atama yapılmıyor !

Rektör atamaları ile ilgili 15 Temmuz sürecinden sonra yaşananları 13 Ocak 2017 tarihli haberimizde detaylı bir şekilde özetlemiştik.

Hatta söz konusu haberimizde, rektörlük başvurusu yapmasa bile yasal olarak üç yıllık profesör olan tüm akademisyenlerin halen Rektör olarak atanma ihtimaline de dikkat çekmiştik.

Bundan bir hafta sonra, seçimleri iptal edilen 17 üniversite ve İzmir'de kapatılan iki vakıf üniversitesinin devlet üniversitesine dönüştürülmesi ile birlikte toplam 19 yükseköğretim kurumundan 12'sinin Rektörlük görevine Cumhurbaşkanınca atama gerçekleştirildi.

Ancak, aralarında Çankırı Karatekin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Bartın, Iğdır, Siirt ve Yalova Üniversitelerinin Rektörlük görevlerine yapılacak atamalar ile ilgili belirsiz süreç ALTI AYDIR DEVAM EDİYOR.

REKTÖRLÜK GÖREVİNE VEKALET ALTI AYDAN UZUN SÜREBİLİR Mİ ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasında; "Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm, halihazırda görevdeki bir rektörün görevi başından herhangi bir sebeple altı aydan fazla uzak kalması halinde dikkate alınmaktadır.

Yukarıda belirtilen üniversitelerin Rektörlerinin görev süreleri "10 EYLÜL 2016" tarihinde dolmasına rağmen, yeni atamalar yapılmadığı için görevlerine devam etmelerinde engelleyici bir hüküm bulunmamaktadır.

Hatta, 1982 yılında çıkartılan 35 yıllık "Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği"nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan; ".....Yeni rektör atanıncaya kadar REKTÖR veya VEKİLİNİN görevi devam eder." hükmü de düşüncemizi desteklemektedir.

CUMHURBAŞKANI LİSTE DIŞI ADAYLAR ATAYABİLİR !

Yukarıda izah edildiği üzere, Cumhurbaşkanlığınca 12 üniversitenin Rektörlük görevine Yükseköğretim Kuruluna Rektör aday adayı olarak başvuru yapanlar arasında atamalar yapılmıştı.

Ancak, atama bekleyen diğer yükseköğretim kurumlarına 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinde geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme gereği başvuran adaylar haricinde de Rektör ataması yapılabilir.

Şöyle ki, 676 sayılı KHK ile değişik 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinin (a) fıkrasında "Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, Cumhurbaşkanı yasada belirlenen sürede önerilenlerden birisini atamaması ve YÖK tarafından yeni adaylar sunulmaması halinde kendisi doğrudan liste dışı adayları atama yetkisine sahiptir !

Konular