ÖİDB

Meslek yüksekokulları ve programların açılmasına yönelik standartlar belirlendi



Meslek yüksekokullarında yeni dönem.Meslek yüksekokulları ve programların açılmasına yönelik standartların belirlenmesini sağlayacak Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulunun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Meslek yüksekokulları ve programların açılmasına yönelik standartların belirlenmesini sağlayacak Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulunun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu, meslek yüksekokulları ve programların açılmasına yönelik standartların belirlenmesi, mevcut programların geliştirilmesi, izlenmesi, mezunların istihdamı ile lisans tamamlama süreçlerine ilişkin görüş ve önerilerde bulunacak.

Koordinasyon Kurulu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı başkanlığında, meslek yüksekokul müdürleri arasından Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından seçilen bir müdür, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen görevlendirilen başkan dışında toplam beş üyeden oluşacak.

Koordinasyon Kurulu, yılda en az iki kez toplanacak.

MYO'ların mevcut durumu iyileştirilecek

Yükseköğretimden Endüstriye: Nitelikli insan gücü politikası kapsamında "Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu"nun ilk toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında Yükseköğretim Kurulunda gerçekleştirildi.

Meslek yüksekokulları ve programların açılmasına yönelik standartların belirlenmesi, mevcut programların geliştirilmesi ve izlenmesi, mezunların istihdamı ile lisans tamamlama süreçlerine ilişkin görüş ve öneriler sunmak üzere yasa gereği oluşturulan kurulun ilk toplantısına YÖK MYO Komisyonu üyeleri ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ÜAK'ı temsilen üyeler katıldı.

1 Mart 2018 tarihinde YÖK'te yapılan "Yükseköğretimden Endüstriye: Nitelikli İnsan Gücü Çalıştayı" sonucunda meslek yüksekokullarının mevcut durumunun iyileştirilmesine yönelik olarak oluşturulan eylem maddelerinin ele alındığı toplantıda YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına 1 Temmuz 2017 tarihli 7033 sayılı Kanunla "yükseköğretimde sesiz devrim" olarak nitelenen yükseköğretimde önemli iyileştirmeler sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını belirterek başlayan YÖK Başkanı Saraç, bu düzenlemelerden birinin de "Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu"nun oluşturulması olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, Yükseköğretim Kurulundan ülkemizin kalkınması için, sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalitede eğitim ve öğretime, beceriye sahip eleman ihtiyacını karşılayacak adımların atılmasını talep ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Saraç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, meslek yüksekokullarının müfredatından yeterliliklerine kadar baştan sona gözden geçirilerek yeniden yapılandırılması dahil gereken her türlü çalışmanın yürütülmesi" yönündeki talimatlarını hatırlatarak; Cumhurbaşkanımızın Yükseköğretim Kuruluna ve meslek yüksekokullarına ciddi bir sorumluluk verdiğini ifade etmiştir.

2017 yılında yükseköğretim kurumlarımızda bulunun 868 meslek yüksekokulunda mesleki eğitim alan öğrenci sayımız yaklaşık 2 milyon 560 bin olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu rakam yükseköğretimdeki öğrenci sayısının yaklaşık %30'una karşılık gelmektedir. 2017 yılında meslek yüksekokullarımızdaki toplam öğretim elemanı sayısı, 3 bin 700'ü öğretim üyesi olmak üzere toplam 19 bin civarındadır. Böylelikle meslek yüksekokullarında öğretim elemanı başına ise 58 öğrenci düştüğü görülmektedir. Beceri eğitimine dayalı mesleki eğitim için bu rakamları oldukça yüksek görmekteyiz."

YÖK Başkanı Saraç son olarak, son bir yılda meslek yüksekokullarının yapısında önemli iyileştirmeler sağlayacak yapılan düzenlemelerden bahsetti.

Toplantıda "Yükseköğretimden Endüstriye: Nitelikli İnsan Gücü Çalıştayı" ve MYO'larla ilgili "13.665 kişiye uygulanan anket" sonucunda oluşturulan eylem maddelerinin MYO Koordinasyon Kurulunda görüşülmesi neticesinde meslek yüksekokulları için yeni bir yol haritası belirlenirken, meslek yüksekokullarının mevcut durumunun iyileştirilmesine yönelik eylemler belirlendi.

Konular