ÖİDB

İÜ'de Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açıldı



YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanlığı bünyesinde açılan Türkiye'nin ilk Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı açılışı için İstanbul'da gerçekleştirilen törene katıldı.



İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kurul Odası'nda düzenlenen törene YÖK Başkanı Saraç'ın yanı sıra Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych ile beraberindeki heyet, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi katıldı.



Toplantının açılışında Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi birer konuşma gerçekleştirdi.



Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, bu ziyaret vesilesiyle Ukrayna ile hali hazırda güçlü olan akademik ilişkilerimizi bir ileri seviyeye çıkararak iş birliğimizi güçlendirmek için adımlar atmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı.



İki ülke ilişkilerinin etkin ve verimli kılınması gerekliliğinin önemine değinen YÖK Başkanı Saraç, bunun yükseköğretim alanında ortak bilgi üretimine ve her iki ülke toplumlarının geleceğine katkı verecek sağlam adımların atılmasını sağlayacağını ifade etti.



Geçtiğimiz yıl Başkanlığımız ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı arasında bir Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını hatırlatan Başkan Saraç, yapılan bu mutabakat ile karşılıklı işbirliği niyetimizin ilk kez resmiyet kazandığının altını çizdi.



14 Ağustos 2017 tarihinde söz konusu Mutabakat Zaptının Uygulama Protokolü'nün imzalandığını söyleyen YÖK Başkanı, "Ülkemizde YÖK Burslusu olarak doktora eğitimi alması için seçilen Ukraynalı öğrenciler 2017-2018 akademik yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde eğitimlerine başlamışlardır." diye konuştu.



Türk yükseköğretim sisteminin, 185 yükseköğretim kurumu ile küresel çapta önemli bir bilim merkezi olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğini dile getiren YÖK Başkanı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:



"Bu vizyonla Yeni YÖK olarak, geçmişte yalnızca kural koyan ve koordinasyonu sağlayan merkezi bir yapı olan kurumumuzu; yetkilerini paylaşan, dünyada tüm akademik gelişmeleri yakından takip eden ve ülkemizin geleceği için kendisini sürekli yenileyen bir kurum olarak yeniden tasarladık. Bu süreçte kaliteyi yükseköğretimin merkezine oturtarak daha şeffaf, daha katılımcı, daha paylaşımcı bir yapı inşa ettik. Üniversitelerimizi iş dünyasına daha da yaklaştırdık.



Başkanlığımız bünyesinde kurulan Kalite Kurulunun, Temmuz 2017'de, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olarak yeniden yapılandırılması, üniversitelerimizdeki bölgesel kalkınmaya yönelik misyon çeşitlendirmesi, araştırma üniversitelerinin ve uluslararasılaşmaya yönelik pilot üniversitelerin belirlenmesi, geleceğin bilim insanlarını desteklemeye yönelik proje ve burslar ile yükseköğretimde hedeflediğimiz noktayı hep daha ileriye taşımaktayız.



Bu bağlamda aynı vizyona sahip olan ve ülkesi için daha iyiyi isteyen akademilerin üyeleri olarak üniversitelerimizin ortaklıkları çok kıymetlidir ve çok anlamlıdır. Türkiye'nin en eski ve güçlü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan, lisans düzeyinde eğitim verecek 'Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün hayırlara vesile olmasını diler, bu bölümün iki ülkenin toplumları arasında kültürel köprüler kurarak, toplumların birbirine yakınlaşması sağlayacağına olan inancımı belirtmek isterim."



YÖK Başkanı Saraç, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı ile değerli Ukrayna heyetini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.



YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın törende yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.



Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych konuşmasına başlarken Türkiye'nin ilk ve en köklü Üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi'nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Bu ilk program ama her büyük yol küçük adımlardan başlar. Burada eğitim alacak öğrenciler sadece Ukrayna dili öğrenmeyecekler, bunun yanı sıra bizim kültürümüzü daha iyi keşfetme imkanına sahip olacaklar. Dolayısıyla bundan sonra hem ilişkilerimiz daha iyi gelişecek hem de halklarımız daha iyi tanışacak ve yeni ortak projelere yol açılacak" dedi.



Ukrayna'nın ve Türkiye'nin yolların kesiştiği noktada bulunduğuna işaret eden Hrynevych, sözlerini şöyle sürdürdü:



"İki ülke arasında çok güçlü bir köprü olmalı. Köprülerin kurulmasında beşeri sermaye çok önemli. 2 yılda çok büyük mesafe kat edildi ve bürokratik süreçlere rağmen programı iki yılda açabildik. Ukrayna'da Türkçe eğitimi veriliyor. Ukrayna'daki üniversitelerde yaklaşık 2 bin 700 Türk öğrenci eğitim görüyor. Aynı zamanda Ukrayna'dan Türkiye'ye eğitim için gelen öğrencilerin sayısı artmaya devam ediyor. Bu yıl sayı 500'e çıktı. Ukrayna dili programı açıldıktan sonra ortaklaşa programlar yapabilir, çift diploma programlarına geçebiliriz."



Hrynevych, Ukrayna'da milli gelirin yüzde 60,5'inin eğitime ayrıldığını kaydederek, "Çok büyük bir rakam gibi gelebilir, ama genel olarak milli gelir düşük olduğu için o kadar büyük rakamlar değil. Yeni teknolojileri geliştirmek ve beşeri sermayeyi hazırlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.



Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu eğitim programı ile Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini ifade ederek, "Yükseköğretimde ‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi' sıralamasına on bir yıldır giren Türkiye'nin en köklü üniversitesi İstanbul Üniversitesini tebrik ediyor, böyle bir programın açılmasındaki emeklerinden dolayı yöneticilerine teşekkür ediyorum. Hangi alanda olursa olsun bütün çalışmalarımızın amacı çocuklarımıza kalkınmış, refah içinde güçlü bir Türkiye bırakmaktır. Bunu ancak eğitimle yapabileceğimize inanıyoruz. Bilgi çağında ülkelerin üstünlüğü geniş, dinamik ve nitelikli insan gücüdür. Milli Eğitim Bakanlığı olarak kaliteli eğitim, herkes için eğitim ve fırsat eşitliğini değişmez hedefimiz olarak belirliyoruz. Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.



Eğitimin ülkemizin hem bilgi ekonomisine geçişi için hem de demokrasinin kökleşmesi için olmazsa olmaz unsur olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:



"Ülkemizin her alanda hedeflerine ulaşabilmesi ve tam bağımsız olabilmesi, nitelikli bilgiye ve bu bilgiyi ürüne çevirecek nitelikli bilim insanlarına sahip olmaktan geçiyor. Nitelikli bilgi üreten ve nitelikli bilim insanlarını yetiştiren kurumlarda üniversitelerimizdir. Eğitimin nihai çıktısı milli gelirdir. Son 10 yıllık süreç içinde OECD ülkeleri arasında milli gelirini en çok arttıran ülke Türkiye'dir. Okullaşma oranını arttırmak istiyoruz. Yükseköğretimde okullaşma oranımız %42. Brüt okullaşma oranımız %100'ün de üzerinde. İyi olan bir noktayı daha belirtmek isterim. Kızlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı %44'tür. Erkeklerin %40'tır. Yükseköğretimde okullaşmada Avrupa'da 1.'yiz, öğrenci sayısı bakımından ise Rusya'dan sonra 2.'yiz. Önümüzdeki dönem daha çok iş birliği ve daha çok iletişimin olması gereken dönemlerdir. Ukrayna ile önümüzdeki dönemde de iş birliğimizi her alanda arttırmak, geliştirmek istiyoruz. Bunların başında da eğitim gelecektir."



Açılış konuşmalarının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych, İstanbul Valisi Vasip Şahin İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Kürsüsü açılış kurdelesini kesti.



YÖK Başkanı Saraç ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych daha sonra, Marmara Üniversitesinde Türkiye ve Ukrayna Üniversitelerinden rektörlerin katılımıyla düzenlenen "Rektörler Görüşmesi"nin açılışını gerçekleştirdi.



Toplantıda YÖK Başkanı Saraç, Türkiye Yükseköğretim Sistemi ve Türkiye'de öğrenim gören Ukraynalı öğrenciler hakkında bilgiler vererek iki ülke arasında yapılan işbirliğinin önemine değindi.



Toplantının açılışını yaptıktan sonra YÖK Başkanı Saraç ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Hrynevych ikili bir görüşme gerçekleştirerek iki ülke arasında yükseköğretim alanındaki ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Konular