ÖİDB

Erasmus+ 2017-2018 dönemi başvuruları ne zaman bitiyor?



Öğrencilere Avrupa'daki üniversitelerde öğrenim görme fırsatı sunan Erasmus+ 2017-2018 dönemi için başvurular sürüyor. Bu yıl 30. yılını kutlayan programdan dünyada 9 milyon, Türkiye'de 450 bin kişi yararlandı.

Avrupa ülkelerinde 1987'de yükseköğretim alanında 3 bin öğrencinin hareketliliğiyle başlayan Erasmus Programı, 30 yaşında. Üniversitelerde 2017-2018 dönemi için başvuruları süren Erasmus kapsamında öğrenciler ve akademisyenler Avrupa'daki üniversitelerde öğrenim görme fırsatı yakalıyorlar. Adını Rönesans'la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden Desiderius Erasmus'tan alan program, yüksek öğretimin yanı sıra eğitimin diğer alanlarını kapsayacak şekilde gelişti. Erasmus programı, Socrates, Leonardo da Vinci, Hayatboyu Öğrenme, Gençlik adı altında 7'şer yıllık periyotlarla uygulanıyor. Programda gençlik başta olmak üzere eğitim alanındaki projelere hibe de sağlanıyor. 2014-2020 dönemi için "Erasmus+" adıyla yeniden yapılandırılan programdan bugüne kadar 9 milyon kişi yararlandı.

Türkiye birinci sırada

Erasmus+ programının 30. yıldönümüne özel olarak bütün Avrupa'da yıl boyunca konferanslar, sergiler gibi birçok etkinlik düzenlenecek. Türkiye'de 2004'ten bu yana uygulanan Erasmus'a 13 yılda 450 binden fazla kişi katıldı. Türkiye'ye gelen öğrenci sayısı ise 65 bini aştı.

Erasmus+ kapsamındaki projelere hibe için başvurular, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından değerlendiriliyor. Türkiye, tüm faaliyetler için yapılan proje başvurusu sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. 2004'ten bu yana yapılan 110 binin üzerinde proje başvurusunun 28 binden fazlası için 900 milyon avronun üzerinde hibe tahsis edildi.

Programın 2014-2020 dönemi için toplam bütçesi 14,7 milyar avro iken bu rakamın yaklaşık 800 milyon avrosunun Türkiye'de kullanılması planlanıyor. Erasmus+ olduktan sonra Türkiye Ulusal Ajansı yükseköğretimle birlikte okul eğitimi, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanlarında 4 bine yakın proje için 290 milyon avronun üzerinde hibe sağladı.

Her yaş için program var

Yeni dönemde her yaştan ve her kesimden bireyin katılımına açık olan Erasmus+ Programı'ndan AB üyesi 28 ülkenin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkeler de yararlanabiliyor. Erasmus+, mesleki eğitim alanında da meslek okulları öğrencilerine, çıraklara, profesyonellere, eğitimcilere kapılarını açıyor. Okul eğitimi alanında ilk ve ortaöğretim öğrencileri ve öğretmenler, gençlik alanında 13-30 yaş arası gençler, gençlik kuruluşlarının üyeleri ve çalışanları programa dahil olabiliyor.

Mezuniyette staj fırsatı

"Yükseköğretim İçin Erasmus Beyannamesi"ne sahip üniversitelerin öğrencileri ve akademisyenleri Erasmus+ kapsamında, bir akademik yılda 3 ay ile 12 ay arasında değişen sürelerle Avrupa'daki üniversitelerde eğitim görebiliyorlar. Öğrencilerin lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere her bir öğrenim kademesinde Erasmus+ programından hibeli ya da hibesiz toplam 12 ay faydalanma imkanı var. Öğrencilere hibe niteliğinde karşılıksız mali destek de sağlanıyor. Erasmus+ öğrencisi olarak yurtdışına gidecek öğrencinin yabancı dil bilmesi gerekiyor. Ancak gidilecek ülkenin dilini bilme şartı aranmıyor.

Yeni dönemde yapılan bir değişiklikle yeni mezunlar öğrenci staj faaliyetlerinden yararlanabilecek. Yeni düzenleme, öğrencilik statüsü devam ederken staj programına başvuran öğrencilerin mezuniyetlerinden sonraki 1 yıl içindeki 2-12 ay süreyle staj hareketliliği yapabilmelerine olanak tanıyor.

Öğrenciler memnun

'İyi ki katılmışım'

- Semiha Bülbül (İstanbul Teknik Üniversitesi-İşletme Mühendisliği): Almanya'nın Bayern eyaletinin küçük bir şehri olan Würzburg'da iki dönemlik Erasmus yapıyorum. Normalde Ocak 2017'de mezun olacaktım ama sonradan pişman olmamak için Erasmus'a katıldım. Almanya'da farklı kültürlerden insanlarla bir araya geldim. Burada Türkiye ile ilgili sorulan sorular karşısında saatlerce bir şeyler anlatmak durumunda kalabiliyorsunuz ama Avrupa'da insanlar, hoşgörülü ve nereden geldiğinizi önemsemiyorlar. Şimdi dönüp bakınca iyi ki gelmişim diyorum.

'Erasmus'u her öğrenci yaşamalı'

Zişan Topaçoğlu (Erciyes Üniversitesi-Gazetecilik): Polonya'da Torun şehrinde College of Social and Media Culture'da eğitim gördüm. Ülkenin en iyi iletişim üniversitelerindendi, kendi ulusal yayınını yapan kanalları vardı. Tek dönem diye gittim ama sonra her iki kurum da kabul ettiği zaman antlaşmayı yenileyebildiğimizi öğrendik orada. Bu şekilde 2 dönem kaldım. Polonya'nın kültürü beni zorlamadı. Erasmus her öğrencinin yaşaması gereken bir deneyim.

'Kendini tanımak için güzel bir fırsat'

Didem Taşdelen (Kocaeli Üniversitesi-Radyo Televizyon Sinema): İspanya'daki San Jorge Üniversitesi için Erasmus programına katıldım. Ülkede zorlanmadım ama üniversitede biraz zorlandım. Çünkü kendi alanımdaki dersleri alamadım. Diğer dersler İngilizce olmadığı için ekonomi dersi aldım. Erasmus'a gittiğim için artık kişilik olarak daha dışa dönük bir insanım, daha az utangacım ve dünyanın çok farklı yerlerinden arkadaşlarım var. Başka ülkeleri görünce dünyaya, insanlara bakışınız değişiyor. İngilizceyi daha rahat anlıyorum ve konuşuyorum. İnsanin kendisini tanıması için çok önemli bir fırsat. Çünkü yurtdışını sadece gezmek değil orada yaşamak gerekiyor.

Başvurular sürüyor

MEF Üniversitesi: 5 Mart

Düzce Üniversitesi: 7 Mart

Uludağ Üniversitesi: 8 Mart

Dokuz Eylül Ü.: 9 Mart

Doğuş Üniversitesi: 10 Mart

Kadir Has Ü.: 13 Mart

Harran Üniversitesi: 20 Mart

Muğla S. Koçman Ü.: 23 Mart

Maltepe Üniversitesi: 21 Mart

Acıbadem Ü.: 22 Mart

Fırat Üniversitesi: 22 Mart

İzmir Ekonomi Ü.: 27 Mart

Selçuk Üniversitesi: 30 Mart

Üsküdar Üniversitesi: 3 Nisan

Galatasaray Ü.: 28 Nisan

Konular