ÖİDB

YÖK - TEBİP Üstün Başarı Sınıfları Açıldı



YÖK tarafından başlatılan YÖK Temel Bilimler Programları (YÖK-TEBİP) kapsamında açılan fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarından oluşturulan üstün başarı sınıfları İstanbul Üniversitesi'nde açıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları Açılış Etkinliği, 9 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu'nda gerçekleştirildi.

YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları'na seçilen öğrenciler ile velilerin katıldığı etkinliğin açılış konuşmalarını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem tarafından gerçekleştirildi.


"Temel Bilimler Alanında Farklı Bir Programı Başlatmanın Heyecanı İçerisindeyiz"

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada böyle anlamlı bir günde bulunmaktan dolayı heyecan içerisinde olduğunu ifade ederek, "Temel Bilimler YÖK tarafından getirilen teşvikler sayesinde son yıllarda büyük bir ilgi ve alaka gördü. Bu alaka her geçen gün artmaya devam ediyor ve edecek. Bugün ise Temel Bilimler alanında daha farklı ve kalıcı bir programı başlatmanın heyecanı içerisindeyiz" dedi.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç bu projeyi son birkaç yıldır hayal ettiğini belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti: "YÖK olarak üstün başarı sınıflarını oluştururken sizlere eğitim-öğretim hayatlarınız boyunca ne tür katkılar ve destekler verebiliriz sorusunun cevabını aradık. Türkiye tarihinde şu ana dek uygulanmamış bir destek programı ile üstün başarı sınıfı oluşturuyoruz. Bu programı merkezi olarak Türkiye'de ilgili programların en başarılılarını seçebilmek imkânına sahip olarak oluşturduk. Dolayısıyla bu programlardaki öğrencilerimiz Türkiye genelinde farklı üniversitelere yerleşen en üstün başarılı öğrencilerimiz. Temel bilimlerde ilk üç sıradan yerleşen öğrencilerimize biz burs veriyoruz. Fakat bu bursun miktarını sizlere has olmak üzere arttırdık, arttırıyoruz. Tabi burs dediğimiz bu husus her şeyin başladığı ve bittiği nokta değil. Önemli olan bu projenin kurgusu."


"Sizlere Biçilen Misyon ‘Temel Bilimler alanında Bilim İnsanı' Olmak"

Başkan Saraç üstün başarı sınıfları oluşturulurken dikkat edilen noktalara da değinerek, "Biz üstün başarı sınıflarını oluştururken bu sınıfın öğrencilerinin belirgin vasfının başarılı olma durumu olarak aradık. Bu şekilde sizler seçildiniz, sizlere böyle bir imkân sunuldu.

Burada önemli olan ikinci husus ise size özel bir müfredatın oluşturulması. İlk sınıftan itibaren sizlerin başarısına uygun bir müfredat hazırlanıyor. Eğitim dili Türkçe; ancak özel bir ilgi ve alaka ile yabancı dil dersleri oluşturuluyor. Sizlere yabancı dil 20 kişilik sınıflarda öğretilecek. Siz bu sınıflara girdiğiniz andan itibaren sizlere biçtiğimiz temel misyon ‘Temel Bilimler alanında Bilim İnsanı' olmak. Sizlerden temel bilimlere yön verecek ve o konularda buluşlar üretebilecek kişiler olmanızı bekliyoruz. Bu yüzden de sosyal bilimlerden, farklı disiplinlerden de bilgi edinmenizi de istiyoruz. Ufkunuzun olabildiğince geniş olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.


"İstanbul Üniversitesi Yükseköğretim Tarihimizin Temelidir"

Prof. Dr. Saraç İstanbul Üniversitesi'nin bu program için en doğru yer olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul Üniversitesi yükseköğretim tarihimizin temelidir. Dolayısıyla sizler yükseköğretim tarihimizin en önemli üniversitesinde eğitim göreceksiniz. Bu Üniversite okumak farklılıktır. Elbette her Üniversite kendine has değerler üretir. Ancak sizler mekânla insanın bütünleştiği ve bunun güzel sonuçlar ürettiği bir ortamdasınız" dedi.

Üstün başarı sınıflarındaki öğrencilerin yurt dışı tecrübesinin olmasına da dikkat edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Saraç, "Sizin üzerinizdeki ilgi ve alakımız eğitim hayatınız boyunca sürecek ve sizler mezun olduktan sonra da sizleri yönlendirmeyi bir rehberlik hizmeti olarak sürdüreceğiz. Yabancı dilin yanı sıra özellikle kendi alanınızla ilgili bilgi ve görgünüzü arttırmak için YÖK ve İstanbul Üniversitesi olarak bu hususta da ilgili bir planlama yapılıyor. Bu vesile ile ben tabi ki Rektörümüzün şahsında İstanbul Üniversitesi'ne de teşekkürlerimizi ifade etmek isteriz. Bu programa canı gönülden ve benimseyerek sahip çıktılar. Bu programa yönelik olarak hangi üniversitelerimizde başlatabiliriz diye bir araştırma yaptık. Değerlendirmelerimizin sonucunda YÖK olarak en doğru adresin Türk Yükseköğretim tarihinin en köklü müessesesi olan İstanbul Üniversitesi'nde başlatılmasının doğru bir karar olacağı hususunda mutabık kaldık. Sizden beklentilerimizin ne kadar yüksek olduğunu ve size sunduğumuz imkânların da ne denli önemli olduğunu fark ederek derslerinize sarılmanızı ve eğitim öğretiminizde sadece bilime kendinizi vermenizi ve ideallerinizi de yüksek tutmanızı sizlerden istiyoruz. Tekrar sizleri ve anne babalarınızı tebrik ediyoruz. Hoş geldiniz diyoruz, sizlere iyi gelecekler diliyoruz" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Konular