ÖİDB

YÖK TEBİP projesi nedir?



YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK TEBİP projesine ilişkin bilgi vererek, "Bu projenin amacı iyi öğrenciler yetiştirmekten öte temel bilimlerde bilim insanı yetiştirmektir" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, YÖK TEBİP projesinin dünyada ve Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Bu projede Türkiye genelinde bütün üniversitelerimizde temel bilimlerde ilk üç sıradaki başarılı öğrencilerimiz için bir sınıf kurduk. Müracaatları aldık ve seçkinci bir yaklaşım sergiledik. Bu projenin amacı iyi öğrenciler yetiştirmekten öte temel bilimlerde bilim insanı yetiştirmektir. Bizim amacımız sizleri bilim insanı olarak Türkiye’ye kazandırmaktır. Bu projede iyi öğrenci ve iyi kurgu lazım. Sizleri zorlayan müfredat özel bir müfredat. Çünkü sizler özelsiniz. Sizleri Türkiye’nin yarını için yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları’nda eğitim alan öğrenciler ve ders veren öğretim üyeleri düzenlenen yemekte bir araya gelerek sohbet etti.

Yök Tebip Değerlendirme Toplantısı İstanbul Üniversitesi'nde Gerçekleştirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Temel Bilimler Programları (TEBİP) Değerlendirme Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda YÖK tarafından başlatılan YÖK-TEBİP kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde açılan fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarında oluşturulan üstün başarı sınıflarında eğitim gören öğrenciler ve ders veren öğretim üyeleri bir araya geldi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın çalışmaları ile YÖK tarafından başlatılan YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıfları’nda geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Toplantı İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem tarafından yapılan “YÖK TEBİP” sunumu ile başladı. Prof. Dr. Yeşim Öktem sunumunda program hakkında bilgi vererek sayısal verileri katılımcılarla paylaştı.

YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıfları tanıtıldı

Sunumunda YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıflarının kurulması süreci ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Yeşim Öktem, “YÖK Yürütme Kurulu YÖK-TEBİP (Fizik, Biyoloji, Kimya, Matematik) Üstün Başarı Sınıflarının İstanbul Üniversitesi’nde kurulmasına karar verdi. Ardından 15 Eylül 2017 tarihinde ülkemizdeki üniversitelerin Fizik, Biyoloji, Kimya ve Matematik Bölümleri’ne ilk üç sırada yerleşen 415 öğrenciye YÖK Başkanlığı tarafından e-posta ile program tanıtıldı ve katılım çağrısı yapıldı. Başvuruların tamamlandığı 25 Eylül 2017 tarihinde 180 öğrenciden başvuru aldık. YÖK tarafından yapılan puan sıralamasına göre 113 öğrenci programa katılmaya hak kazandı. Bunun neticesinde de 9 Ekim 2017 tarihinde öğrencilerimiz ve ailelerinin de katılımı ile İstanbul Üniversitesi’nde YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıfları açıldı” şeklinde konuştu.

YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıflarında Fizik Bölümünde 28, Biyoloji Bölümünde 17, Kimya Bölümünde 22 ve Matematik Bölümünde 24 olmak üzere toplam 91 öğrencinin eğitim aldığını söyleyen Prof. Dr. Yeşim Öktem, “Programda İstanbul Üniversitesi dâhil 45 farklı üniversiteden kayıtlar aldık. Yine İstanbul Üniversitesi dâhil 6 farklı üniversiteden öğretim üyeleri bu sınıflardaki öğrencilere eğitim veriyor. Toplam 5 yurtta 70 öğrenciye konaklama imkânı, öğrencilerin hepsine ise YÖK tarafından 850 TL burs imkânı sağlandı” dedi.

Prof. Dr. Yeşim Öktem konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“YÖK Temel Bilimler Programları’nın Üniversitemizde açılması gurur vericidir. Türkiye’nin ‘En İyi Fen Fakültesi’ olma hedefini bundan yıllar önce koyduk. Değerli öğretim üyesi kadromuz ve donanımlı alt yapımızla bu programlarda başarıyı sürdüreceğiz ve geleceğin Aziz Sancarlarını yetiştireceğiz.”
Sunumun ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Berker konuşma yaptılar.

“YÖK-TEBİP beni en çok heyecanlandıran ve etkileyen proje”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanı olduğundan beri pek çok yeni proje gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Beni en çok heyecanlandıran ve etkileyen proje ise YÖK-TEBİP oldu. Göreve başladığımız zaman ‘Yeni YÖK’ diyerek çalışmalarımıza başladık. Bunu söylememizdeki amaç işleri yapma biçimimiz ve üslubumuzdu. Daha da ötesi Türkiye’yi şimdiye kadar Yükseköğretim Kurumu’nda hiç tanışmadığı projelerle de tanıştırmak oldu. Yeni YÖK olarak 10 seneyi aşkın zamandır tartışılan ‘Kalite Kurulu’nu kurduk. Yine Türkiye’nin tanışmadığı, yurtdışında da örneği olmayan ama Türkiye’de her türlü fikrin sahibinin akademik ortamda da tasvip ettiği bir ‘başarı sıralaması’ şartı getirdik. Bütün paydaşlar bunu kabul etti. 100 alanda 2 bin kişiye burs vermek üzere gerçekleştirdiğimiz ‘102 bin’ projesini başlattık. Ulusal ölçekte, kurgusu yepyeni ve Türkiye’de şimdiye kadar hiç uygulanmamış olan 100 öncelikli alanda, her bir çağrıda 2000 kişiye doktora projesi çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Başarıya endeksli seçkinci bir yapı kuruyoruz”

Yeterince ilgi görmeyen programlarda da canlandırma çalışmaları yaptıklarını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Başarılı olan öğrencilere yönelik burs vermeye başladık. Amacımız sınıfın başarısını da yukarı çekmek. Biz mümkün olduğunca başarılı öğrencilerin diğer öğrencileri yukarı çekmesini istiyoruz. İşin doğrusu bizim yükseköğretim ile ilgili elitist bir yaklaşımımız var. Buradaki eliti belirleyen başarı. Bütün sistemde başarıya endeksli seçkinci bir yapı kuruyoruz. Aslında Türk yükseköğretim sistemi çok büyük bir değişim geçiriyor. Bunun farkında olunması ise 2-4 seneyi alacak. Aldığımız kararların netice vermesi bir zamana bağlı. YÖK başkanı olduğumuzda temel bilimlerde yani Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik alanında 20’yi aşkın üniversitemizde 0 öğrenci vardı. Şuan geldiğimiz nokta ‘Yeni YÖK’ün başarısı. Bu çalışma, azim ve yeni fikirle oldu” şeklinde konuştu.
YÖK TEBİP projesinin dünyada ve Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bu projede Türkiye genelinde bütün üniversitelerimizde temel bilimlerde ilk üç sıradaki başarılı öğrencilerimiz için bir sınıf kurduk. Müracaatları aldık ve seçkinci bir yaklaşım sergiledik. Bu projenin amacı iyi öğrenciler yetiştirmekten öte temel bilimlerde bilim insanı yetiştirmektir. Bizim amacımız sizleri bilim insanı olarak Türkiye’ye kazandırmaktır. Bu projede iyi öğrenci ve iyi kurgu lazım. Sizleri zorlayan müfredat özel bir müfredat. Çünkü sizler özelsiniz. Sizleri Türkiye’nin yarını için yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Üniversitesi YÖK TEBİP Projesini başarı ile sürdürecektir”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak toplantıda yaptığı konuşmada böyle başarılı ve ümit vadeden bir programa ev sahipliği yapıyor olmaktan duydukları gururu vurgulayarak, “İstanbul Üniversitesi’nin böyle değerli bir program için seçilmiş olması gurur vericidir. Bu sebeple YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve Kurul’a teşekkür ediyorum. Bu programın baş mimarı Prof. Dr. Yekta Saraç hocamızdır. Biz İstanbul Üniversitesi olarak YÖK TEBİP programının uygulanmasına destek veriyoruz; ancak YÖK bu programla yakından ilgileniyor. Yeni YÖK düşüncesinin en güzel ürünlerinden olan bu projedeki sorumluluğumuzu İstanbul Üniversitesi olarak en başarılı şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

“YÖK TEBİP özgün bir program”

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Berker ise konuşmasında toplantıda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları söyledi:
“Çok özgün bir program içindeyiz. Dünyada ve Türkiye’de böyle bir program ilk defa gerçekleştiriliyor. Bulabileceğiniz en iyi programı sizlere sunduk. Öğrencilerim, sizlere saygımız sonsuz. Biz bu programı sizler için çok hızlı hazırladık, hiç vakit kaybetmedik. Sizler de 1 ay gibi kısa bir sürede değişik bir dünyaya geldiniz. Memleketini bırakanlar oldu ki bu büyük cesaret ister. Programda emeği geçen öğretim üyelerine çok teşekkür ediyorum. Hiç düşünmeden böyle bir programı kabul ettiler. Hiç pes etmeden çalışmaya devam etmelisiniz. Sizden bunu ümit ediyorum.”
Konuşmaların ardından YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları’nda eğitim alan öğrenciler ve ders veren öğretim üyeleri düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Konular